728 x 90´Las madres´ del bàsquet a Ciutadella (20/05/2019)

img

La Federació de Bàsquet de les Illes Balears, a través de la Fundació FEBIB1935, ha retut aquest cap de setmana un homenatge a "Las madres del bàsquet a Ciutadella". Dins del marc de la Final Four del Trofeo Hermanas Rullán, s'ha organitzat un reconeixement a les pioneres del bàsquet a Ciutadella que als anys 40 es varen proclamar campiones de Balears i jugaren la fase del Campionat d'Espanya.

A l'acte varen assistir: Maria Bagur, Nina Marqués, Roser Martí, Maria Àngels Oleo, Nati Salord, Pilar Sintes i familiars de Esperança Anglada i Dora Sintes.

Moltes d'elles varen començar al pati de l'escola Compañía de María (Ca las Madres), a principis dels anys 40, impulsades per Dolors Benejam, professora d'Educació Física i delegada de Sección Femenina a Ciutadella. Va fer molta feina per les joves de Ciutadella, mitjançant múltiples activitats esportives i lúdiques. Fins a 10 jugadores participaren en aquests primers entrenaments, repartides en dos equips.

Després de molts de mesos entrenant i jugant partits entre elles, les millors jugadores de Ca las Madres varen passar a formar l'equip de Sección Femenina, entrenades per Fernando Juaneda, primer, i Miquel Olives, després.

Varen representar a Menorca en diferents Campionats de Balears a Palma, al velòdrom Tirador.

Va ser tot un esdeveniment que les jovenetes de Ciutadella anassin a jugar a Mallorca amb "Es vaporet". No tan sols això, sinó que a més a més, es proclamaren campiones de Balears i varen jugar fases nacionals a Barcelona i Saragossa.

Eren temps de taulers de fusta, de pilotes de pell, de pistes de terra, de bombatxos, de faldetes per davall dels genolls... era un altre bàsquet. Hem de dir que, quan aquestes jugadores varen néixer, ni tan sols existia la Federació Balear. Totes elles són història viva del bàsquet balear.
 

img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook