728 x 90Pep Toni Román: 'La psicologia esportiva aporta un valor afegit molt important als jugadors, família i cos tècnic' (22/02/2019)

img

Aprofitant que aquest dissabte té lloc una interjonada Premini on s'oferirà una xerrada per a les famílies per part dels psicòlegs esportius que treballen amb la Federació, hem volgut aprofitar per parlar una estona amb el responsable de Ment: Pep Toni Román. El seu grup de feina i ell ja han treballat en diferents ocasions amb la FBIB. La darrera ha estat durant la concentració de les seleccions infantils abans de partir al Campionat d'Espanya. Juntament amb ell, l'equip de Ment el formen: Azucena García, Marina Arbucias, Pep Mas i Jaume Mas.

En què consisteix el vostre treball amb les seleccions?

El treball que realitzam amb les seleccions té com a principal objectiu preparar psicològicament als jugadors i jugadores perquè durant la competició i als entrenaments tinguin eines i estratègies per a rendir al màxim nivell. Per això treballam amb el triangle formatiu: jugador/a,entrenadors/es i famílies.

Què es el que s'ha treballat durant aquest temps?

Es treballa sobre dos eixos:

El primer eix, i que consideram la base perquè després es pugui edificar un coneixement òptim i potenciar el rendiment és deixar molt clar quins són els objectius que depenen exclusivament dels jugadors/es i dels entrenadors/es. Focalitzar l'atenció a les accions concretes i realistes que poden dur a terme.

El segon eix, que està relacionat amb el primer és la gestió de les emocions, sabem que durant el període de competició els jugadors i jugadores estaran davant un escenari on no han tingut experiència prèvia o ho han viscut poques vegades. De tal manera que treballar tècniques per a que aprenguin a canalitzar l'estrès, tenir la capacitat d'estar concentrat i saber com fer-ho esdevenen claus perquè els nins i nines gaudeixin competint. Creant bones sensacions de l'experiència viscuda independentment dels resultats obtinguts.

De quina manera es treballa?

La clau és saber adaptar-te a la persona que tens al davant, perque aquesta persona, sigui pare/mare, entrenador o jugador/a entengui el que vols transmetre. Per tant, la manera que pensam més idònea per a treballar ha de tenir aquestes característiques: adaptació, altes dòsis de pragmatisme, i intentar "fer-ho simple i fàcil".

Quines són les necessitats o punts febles en els quals s'ha de fer més feina a aquesta edat?

La principal necessitat és que els jugadors i jugadores disfrutin i aprenguin sobre el que es genera a través de la competició.

Una vegada que es treballen diferents dinàmiques amb el grup... quina és la seva resposta? Tenen dubtes? Quin són els plantejaments o necessitats que els jugadors et traslladen?

Segons el feedback que rebem, la resposta que tenim es positiva. Principalment per un motiu, i és que en ocasions, és la primera vegada que els nins i nines descobreixen que poden aprendre conceptes que els poden ajudar a estar més còmodes, i entenen la utilitat dins i fora de la pista que té millorar la atenció, la concentració o la tolerància a la frustració, per exemple. És evident que després d'exposar-ho a través de dinàmiques tinguin alguns dubtes, sobretot perque el que s'ha explicat requereix entrenament. La millor manera de resoldre'ls és posar-los en pràctica.

Per què és necessària la figura d'un psicòleg esportiu a un club o selecció?

Sincerament, només es necessària si el club o la selecció ho considera necessari. Nosaltres estam convençuts que podem. Bàsicament perque tenim l'experiència i els coneixements per entendre el comportament humà i poder potenciar el seu rendiment al màxim. Moltes  vegades, sentim la frase de que un pare o un entrenador fa les funcions de psicòleg i que "no es necessita" però després els demanes a ells mateixos quines funcions fa un psicòleg de l'esport i no coneixen la resposta. Al psicòleg no hi van les persones que tenen problemes, ja que tothom té problemes. El psicòleg no és necessari per aquells clubs, federacions o persones que tenen problemes, sinó que es necessari per aquelles persones, clubs o federacions que els volen resoldre o potenciar.

En els darrers anys ha anat guanyant presència la psicologia esportiva a l'esport base?

Ha anat guanyant presència, tot i així, encara a falta molt de camí perquè aquesta figura es normalitzi. Seguir treballant per donar a conèixer què i com aquesta disciplina pot aportar valor, farà que es tingui un reconeixment en els pròxims anys. Provocant que els clubs apostin, (també econòmicament) per tenir dins del seu organigrama un psicòleg esportiu.

Teniu més informació a www.mentpsicologia.comimg

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook