728 x 90Marc Sansó: 'El més important per un grup és ser un equip i n'hi ha molts que no ho són' (13/02/2019)

img

El psicòleg esportiu, Marc Sansó, és un dels professionals que col.labora amb la Federació de Bàsquet de les Illes Balears. Enguany s'ha incorporat a les dinàmiques de la FBIB amb el seu treball amb les seleccions cadets i aquest cap de setmana impartirà també una xerrada a la interjonada premini. Hem aprofitat per xerrar una estona amb ell i conèixer amb més detall quina és la seva feina. 

En què consisteix el teu treball amb les seleccions? Amb quins grups treballes?


Actualment estic treballant amb les seleccions cadets, tant la masculina com la femenina. El meu treball de cara a les seleccions consisteix en millorar el rendiment de les seleccions, com a equip i en l'àmbit individual. Això implica treballar tant a escala grupal com a individual, a fi d'aportar eines i estratègies que ajudin a les seleccions a adquirir i millorar les habilitats psicològiques implicades al rendiment esportiu i al seu benestar personal, el qual està relacionat amb una millora del rendiment. Darrera el rendiment esportiu hi ha molts d'aspectes a treballar, i la idea és treballar-los tots i si no es pot per falta de temps, doncs, els màxims possibles. Ara bé, una de les primeres passes que penso que s'ha de fer amb qualsevol equip, no només esportiu, és crear un EQUIP! Pareix obvi, no? Però al meu dia a dia trobo molt pocs EQUIPS!

A part de tot el treball que es pugui fer amb els jugadors i jugadores, també s'ha de treballar amb el cos tècnic, ja que són una peça clau i fonamental del rendiment i funcionament de les seleccions, proporcionant estratègies per afrontar alguna problemàtica, per millorar la seva comunicació amb l'equip, per ajudar-los a liderar, per ajudar-los a gestionar l'equip, etc.

Què és el que s'ha treballat durant aquest temps?

No tant com el que m'agradaria, ja que aquest any hem tingut menys marge temporal per treballar. Però sí que he estat a les dues concentracions de les seleccions, observant els entrenaments i els partits, a més de fer un treball grupal a les seleccions. A més a més, he realitzat alguna intervenció individual amb algun jugador i alguna jugadora per millorar el seu rendiment.

De totes maneres el treball que fem amb la federació va més enllà de treballar només amb les seleccions, també he de realitzar una assignatura de psicologia al curs de nivell 0 pels entrenadors, així com formacions als àrbitres.

De quina manera es treballa?

Es pot treballar de diverses formes. El treball fet fins ara ha consistit en realitzar dues xerrades formatives, una a cada concentració, a les dues seleccions, en aquest cas la temàtica ha estat diferents, ja que, pel poc marge que hem tingut i pel fet de no conèixer tots els jugadors i jugadores i les seleccions, la temàtica l'ha elegida el seleccionador i seleccionadora en funció de les mancances que ell i ella observaven al seu equip.

Per la part individual, s'ha treballat amb els jugadors i jugadores que volien millorar el seu rendiment, volien canviar algun aspecte, o bé, el cos tècnic, trobava que estava rendint per davall les seves possibilitats. Aquest treball es feia a les estones que tenim temps durant les concentracions. A causa del poc temps per treballar a les concentracions, alguns casos s'ha continuat treballant al meu despatx, per tenir la possibilitat de tenir més temps i poder arribar encara millor al campionat.

Quines són les necessitats o punts febles en els quals s'ha de fer més feina en aquesta edat?

Des del meu punt de vista i pensant amb la societat actual, les necessitats o punts febles, sempre parlant d'aspectes psicològics, són tots. Això no vol dir que aquesta edat ni aquestes seleccions tinguin més mancances psicològiques que qualsevol altre. Dic això perquè mai ens han ensenyat a treballar les habilitats psicològiques. En aquest cas estic generalitzant, ja que un percentatge molt elevat de les persones es troba amb aquesta situació. Sí que molts cops ens han dit que ens ha faltat concentració, o que hem entrat tard al partit, o que ens desanimem amb les errades.

Però se'ns ha ensenyat a concentrar-nos? I a tolerar les errades? I a tenir un nivell d'activació òptim per no entrar tard a un partit? Possiblement la major part dels lectors i les lectores respongui amb un no. Per això penso que les necessitats a treballar són totes.

Si hagués de destacar alguna que he pogut observar al llarg d'aquestes concentracions, i si voleu, al llarg dels meus anys com a entrenador i els que porto com a psicòleg els punts més cridaners pels jugadors i jugadores podrien ser:

- Aprendre a tolerar l'errada.

- Gestionar les emocions.

- Control d'ansietat precompetitiva i competitiva.

- Millorar la comunicació.

- Educar en valors.

- Controlar la pressió.

- Aprendre a controlar el nivell d'activació.

- Millorar l'atenció i la concentració.

- Quant a equip, SER UN EQUIP!

- I una que pareix obvia, però no ho és tant com sembla, divertir-se fent el que fan.

La llista anterior són alguns exemples que podríem considerar punts febles o necessitats a treballar en aquesta edat, ara bé, com he dit anteriorment, qualsevol aspecte psicològic és una necessitat i no treballat.

Una vegada que es treballen diferents dinàmiques amb el grup... quina és la seva resposta? 

La meva manera de treballar passa per fer reflexionar molt als jugadors i jugadores, cosa que fa que la seva participació sigui activa i dinàmica, evidentment alguns/algunes participen més que altres, però al final tots aporten el seu granet d'arena.

Dubtes?

Clar que tenen dubtes, les estic fent reflexionar sobre coses que mai s'havien aturat a pensar i possiblement no s'havia parlat d'aquests conceptes abans. També et diré, que moltes vegades no són dubtes el que tenen, sinó por a equivocar-se si diuen el que pensen (un altre aspecte important per treballar).

Quin són els plantejaments o necessitats que els jugadors et traslladen?

Pel que fa a necessitats, si parlem de nivell individual, cadascú em trasllada les seves mancances, un vol millorar el seu rendiment, l'altre necessita aprendre a tolerar l'errada, un altre necessita aprendre a concentrar-se, a les intervencions individuals les necessitats són, varies i diverses i treballem el que ells i elles necessiten.

De cara a nivell grupal, les necessitats sorgeixen en funció del que s'està treballant, per exemple si parlem de com ser un equip, els dubtes i necessitats sorgeixen des d'aquí, per exemple sol·liciten tècniques i estratègies per millorar i crear un equip. Fora la temàtica són menys les necessitats que troben, ja que com he dit estan treballant coses que abans ni s'havien plantejat mai, ni sabien que existien segons quines coses.

Per què és necessària la figura d'un psicòleg esportiu a un club o selecció?

Ufff.... aquesta pregunta m'agrada, i la resposta podria ser molt extensa, ja que com a psicòleg són molts els aspectes que penso que s'han de treballar a un club o una selecció. Intentaré exposar els motius més importants i ser una mica breu.

Per una part, podria dir que per millorar el rendiment esportiu, tant de forma individual com de tot l'equip. Ser fort mentalment, saber fer front a les situacions del nostre dia a dia com a esportistes, saber estar concentrat, saber tolerar errades, saber gestionar les emocions, etc... Tots aquests aspectes i altres ajuden a una millora del rendiment esportiu.

Molts de cops ens queixem de conductes irrespectuoses del públic, però no fem res per conscienciar i educar a aquestes persones. És important educar als familiars, no només de cara a les conductes irrespectuoses, sinó en molts d'altres aspectes, ja que l'esport és un mitjà educatiu, i els pares són el pilar fonamental de l'educació dels seus fills i filles. Per tant, aquí una tasca molt important del psicòleg.

No ens hem d'oblidar de la part formativa, realitzar formació als entrenadors i als directius farà que el club creixi.

En els darrers anys ha anat guanyant presència la psicologia esportiva a l'esport
base?


És cert, que de cada cop se sent parlar més de la psicologia esportiva, ja sigui jugadors professionals que acudeixen a algun psicòleg o bé, els clubs professionals que opten per la incorporació d'un psicòleg al seu dia a dia.

Ara bé, a l'esport base encara falta molt de camí per recórrer, sí que comença a estar més present la psicologia esportiva, però no amb tota la seva esplendor.

Que vols dir amb això?

La majoria de clubs dedicats a l'esport base, opten per la part formativa, és a dir, realitzar xerrades formatives, als jugadors i jugadores del club o bé als entrenadors, i alguns amb els familiars, ara bé, això només és una petita cosa que pot fer la psicologia esportiva. Això pot passar per tema econòmic o bé per desconeixença de tot el que pot fer el psicòleg esportiu dins el club. El fet de només apostar per les xerrades formatives, implica apostar per un petit percentatge per la psicologia, evidentment la psicologia esportiva de cada cop se situa al lloc on li correspon, i de ben segur que de cada vegada més els clubs voldran tenir un psicòleg esportiu dins el seu staff perquè pugui treballar tot el que li correspon.

El que ens ha de quedar clar és que els psicòlegs no som bombers, alguns cops es sol·licita els nostres serveis quan un equip rendeix per davall les seves possibilitats i volen salvar la categoria, ens utilitzen per "apagar el foc" i tampoc som mags, no tenim una vareta màgica que amb un cop de vareta solucionem els problemes. El treball psicològic necessita un entrenament i d'un temps per poder avançar i créixer psicològicament i que cada jugador i jugadora són diferents i a uns els hi costa més avançar i els altres menys.

Teniu més informació a la página web www.psicologiamarcsb.com

 

img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook