728 x 90Ana Polo i Juanma Bernabé, seleccionadors balears Mini (13/02/2019)

img

Balears estrena enguany seleccionadors de minibàsquet. Ana Polo (Femení) i Juanma Bernabé (Masculí) assumeixen la responsabilitat després de que As García (femení) sigui ara seleccionadora cadet i Toni Matorell (masculí) hagi deixat el càrrec per motius personals. Amb ells dos hem xerrat per conèixer una mica com es prepara el Campionat d'Espanya i quines són les seves impressions.

ENTREVISTA ANA POLO 

Després de la decisió de la Direcció Esportiva de la FBIB de designar a As García, seleccionadora cadet, se't va proposar a tu com a responsable de la selecció mini femenina. Què et sembla? Com assumeixes la responsabilitat?

El primer que vaig dir va ser que havia de pensar-ho, ja que no estava molt segura de poder estar a l'alçada que requereix aquest càrrec. Es tracta d'un repte molt bonic, però amb molta responsabilitat també. M'encanta aquesta categoria, però és veritat que sempre he estat amb nins, així que la meva experiència en el món femení és més aviat escassa. D'altra banda substituir en el càrrec a As García imposa una miqueta, és una gran entrenadora, és un plaer jugar sempre contra equips entrenats per ella, així que això afegeix una mica més de pressió. El que realment em va decidir a dir que sí va ser conèixer que en l'equip de treball estaria amb Virginia Ferreiro i Azucena García, coneixedores les dues d'aquesta categoria i d'aquest grup de jugadores. Elles són les que m'han posat al dia amb els seus informes i m'han facilitat enormement el treball.

El més immediat és el Campionat d'Espanya. Com s'està preparant?

Pens que s'està preparant amb molta il·lusió, ara mateix el més immediat és la concentració que tenim aquest pròxim cap de setmana en la qual ja només hi ha 19 jugadores. Cada vegada es torna més complicat, ja que de cada vegada el nivell de les jugadores és mes semblant.

Hi ha marcat algun objectiu?

No tenim cap pressió per part de ningú a aconseguir un objectiu determinat, encara que sí ens agradaria quedar al grup Especial. Dit això, esperem que les nines tinguin una gran vivència, que sempre la recordin, que es diverteixin i que el Campionat els faci créixer com a persones i com a jugadores.

Com definiries el grup que s'està perfilant per al Campionat?

Crec que és un bon grup, encara no està del tot definit, però ens agrada el que tenim. Tenim diversos perfils de jugadores, ara ens toca estar a l'alçada i saber transmetre'ls com volem que juguin.

La darrera concentració va ser el III Torneig Hipotels Illes de *Bàsquet... què et sembla una iniciativa d'aquest tipus?

Em sembla magnífica, no només en l'aspecte esportiu, que indubtablement té molt de valor, ja que en un cap de setmana pots veure a moltes jugadores, sobretot a les menorquines i eivissenques, que durant l'any no les pots veure. Però pens que és una forma de conviure durant un cap de setmana jugadores d'una gran quantitat de clubs, per a algunes és la primera experiència fora de les seves casa i al final tot això suma en la vida d'una jugadora.

ENTREVISTA JUANMA BERNABÉ
  
Amb la baixa d'en Toni Martorell per motius personals, la Direcció Esportiva de la FBIB t'ha triat a tu com a seleccionador. Què te pareix? Com assumeixes aquesta responsabilitat? 

Pel que fa a la baixa d'en Toni, he de dir que per a jo va ser un cop molt fort, ja que estava molt a gust essent el seu ajudant i crec que formàvem un bon equip tant dintre com fora de la pista. He après molt estant al seu costat i, el més important, crec que he guanyat un bon amic del qual puc confiar quan el necessiti. Estic segur que, encara que no estigui de cos present, en Toni estarà molt atent al que pugui passar amb la selecció i, pel que a mi respecta, el tendré ben informat de tot per que em doni el seu punt de vista dels possibles dubtes que pugui tenir.
 
Pel que respecta a agafar la responsabilitat de dirigir la selecció, és un gust poder ajudar a un grup de jugadors a viure la seva primera experiència com a selecció, preparar-los per recórrer aquest difícil camí que es trobaran és un repte i una oportunitat que no es pot desaprofitar. Farem tot el que estigui a les nostres mans per a que l'aprenentatge de cada un dels jugadors que tendrà la sort de participar, sigui el més correcte i profitós possible i que tot el camí recorregut els ajudi a ser millors persones i millors jugadors quan tot acabi.

El més immediat és el campionat d'Espanya per setmana santa. Com s'està preparant?  

Des de la Federació, els dos darrers anys s'estan duent a terme una sèrie de seguiments de les generacions que ajuden a veure el creixement dels nins d'una temporada a una altra. Així, des del campus d'estiu tenim la primera presa de contacte amb la generació i a través de les sessions de "minibasket days" , podem anar observant les evolucions dels jugadors i, a l'hora, anar introduint una sèrie de conceptes bàsics que formaran part del joc de la selecció. Un esdeveniment molt útil i crec que imprescindible, és el Torneig Illes de Bàsquet, on es fan quatre equips seleccionant 12 jugadors de les Pitiuses, 12 de Menorca i 24 de Mallorca. Poder veure competir als jugadors de manera més o menys lliure, et permet veure la versió més natural dels jugadors i la possibilitat de formar part de la futura selecció. 

Després del torneig, començam a preparar el Campionat en diferents concentracions, seleccionant els nins que creim millor es podran adaptar al joc de la selecció, a través de sessions o partits amistosos on han d'anar assimilant els conceptes d'atac i defensa que els anirem introduint. Molta importància també li donam als moments lliures on els nins conviuen entre ells: dinàmiques de grup, menjades, passejades, activitats diverses, etc. Hem de veure qui és capaç d'adaptar-se bé al grup, els que fan pinya, qui són els líders, la capacitat d'adaptació a noves normes, els més introvertits. Tot suma a l'hora de preparar el campionat i, quanta més informació es tingui, millor anirà la convivència entre tots i menys s'haurà d'improvisar.

Hi ha qualque objectiu?  

Hem de tenir present que un Campionat d'Espanya és la competició de màxim nivell que, en categoria mini, es podran trobar en aquests moments els nins que hi puguin participar. Sabent això, tenim l'obligació de preparar als jugadors per fer front al que es trobaran. I els hem de preparar es de molts d'àmbits i no tan sols el competitiu. Crec que el principal objectiu en aquestes edats és que siguin capaços de veure que, si fan tot el possible per ser el millor esportista que puguin ser, seran capaços d'anar superant un repte darrera l'altre. I ser un bon esportista implica molts conceptes: cuidar el meu cos, preparar-se mentalment per anar assimilant les emocions que es presentaran dia a dia, alimentar-se de la manera més sana possible, concentrar-se amb el realment important i ser capaç d'eliminar tot allò que ens descentra, respectar als companys, als contraris, als treballadors que fan possible que tot funcioni, fer tot el possible per que l'equip es pugui beneficiar de les meves fortaleses... Si tot això els serveix per ser millors jugadors i persones al final del campionat, el nostre objectiu estarà aconseguit. Tot el que pugui passar després, serà una conseqüència de la suma de tots els conceptes anomenats anteriorment.

Com definiries el grup que s'està perfilant pel Campionat?

Essent conscient de les nostres fortaleses i les nostres debilitats, i que per formar un grup compacte hi ha d'haver jugadors amb diferents característiques i qualitats, podríem definir aquest grup com a "divertit" i "valent". Divertit per que hi ha una sèrie de jugadors molt creatius, que ens sorprenen cada dia i que fan jugar als companys i els troben avantatges on la resta no veuen. I valents per que no tenen por de superar els reptes que els proposes, volen tots la pilota, la lluiten i la cerquen amb moltes ganes de menjar-se la cistella. Físicament no serem la millor selecció, però estic ben segur que TOTS JUNTS serem un equip que competirà i ho posarà molt difícil a qui se'ns posi per davant.

La darrera concentració ha estat al III Torneig Hipotels Illes de Bàsquet... què et sembla una iniciativa d'aquest tipus?

Com ja he dit abans, és una cita imprescindible a l'hora de preparar la selecció balear que participarà al campionat d'Espanya. I la possibilitat que ens ha donat Hipotels de poder conviure tots junts i conèixer encara millor el grup, ens servirà molt de cara al Campionat. Poder veure els nins competir amb companys que no coneixen, intentant dur a terme els pocs conceptes que els hi demanam, donant tot el que tenen i amb una intensitat i ganes que dóna gust i, sobre tot, conviure i conèixer nous companys, és una experiència única pels jugadors i que els ajudarà a formar-se i crèixer com a persones i jugadors i, pels tècnics, ens dóna moltíssima informació de cara a formar el millor grup possible.

Agrair a tots els qui han fet possible aquest event i, sobretot, a les famílies que han ajudat a que tot surti el millor possible i, n'estic ben segur, han disfrutat de veure un gran bàsquet i als seus fills superar-se a cada acció.
 
Quin missatge donaries a les famílies dels jugadors que tenguin la possibilitat de viure una experiència com un Campionat d'Espanya?

El primer que els hi diria, és que disfrutin com espectadors del Campionat i que deixin disfrutar als seus fills del mateix.

Han de tenir en compte que pels seus fills tot serà nou, que les emocions estaran activades al 100%, que han de superar obstacles contínuament i necessitaran del seu recolzament i positivitat durant tot el Campionat. Els pares són el mirall on es miren els seus fills i, per tant, quan més tranquils i positius els vegin, així serà com es comportaran els seus fills. 

També els hi diria que el bàsquet és un esport que els ajudarà a aprendre molts conceptes de la vida i que l'aprenentatge que se'n puguin dur d'aquest campionat, de ben segur els servirà si els hi deixen viure al 100%. Hi haurà alegries, tristeses, frustracions, pressió, tensió, cansament, moments de superació, etc. Si ho poden viure tot al màxim, tot això que aprendran i se'n duran a la motxilla una vegada tornin cap a les Illes una vegada acabi tot. Els pares volen el millor pels seus fills, per tant, cap pare ha de deixar passar aquesta oportunitat que tendran els seus fills per començar a veure com es poden superar els obstacles que els hi aniran sorgint duran la seva vida.img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook