728 x 90L'origen del bàsquet a Campos (30/01/2019)

img

Per trobar l’origen del bàsquet a Campos cal tornar molts d’anys enrere i recordar que, segons fonts documentades escrites, devers la segona meitat dels anys trenta el bàsquet va aparèixer com a nou esport al nostre poble. De fet, el primer equip del qual tenim notícies es formà a començament dels anys quaranta; era un equip masculí que tingué una activitat molt reduïda, perquè jugava i entrenava a la pista central del velòdrom (la pista, com era conegut), on només hi havia una cistella i no tenia les mesures reglamentàries.

Els integrants d’aquest equip foren Bartomeu Mas, Josep Ballester, Guillem Monserrat, Francesc Obrador i Llorenç Mas. D’entre aquests noms cal retenir el de Francesc Obrador (en Xesc Pansa),que més tard seria el continuador del bàsquet masculí i femení a Campos.

Paral·lelament a l’activitat d’aquest primer equip, un grup d’al·lots de devers 12 o 13 anys, engrescats pel nou esport, els dissabtes i els diumenges matins solien anar al velòdrom a entretenir-se jugant a bàsquet. Hi ha documentada alguna fotografia d’aquests al·lots, però sembla que no s’arribaren a organitzar en cap equip.

Un cop acabada l’etapa com a jugador del primer equip de bàsquet campaner, un d’aquells jugadors pioners, Francesc Obrador, continuà lligat a la història del nostre esport, ja que intentà rellançar-lo cap a l’any 1955. Tal com consta documentat, en el decurs d’una reunió de la Junta Directiva del Moto Club de Campos va proposar la creació d’un equip de bàsquet que fos patrocinat per aquest club, del qual era soci.

S’aprovà la fundació de l’equip i es formà un equip per disputar un encontre contra un equip ciutadà, però ni s’arribà a disputar l’encontre ni el projecte es dugué endavant, tot això per manca d’instal·lacions esportives: l’única pista en què, aleshores, es podia practicar aquell esport era el pati de l’antic hospital (pati de l’OJE o pati del Recreo, com és conegut actualment), i el propietari (el Frente de Juventudes, entitat associada al règim franquista) el tenia molt monopolitzat.

Toni García, Fons Documental FEBIB1935

Text i foto cedits per Francesca Ballester, presidenta del Club Bàsquet Campos

img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook