728 x 90Susana Gallego, a les jornades tècniques de la FEB (17/08/2018)

img

L'àrbitre balear, Susana Gallego, està participant aquests dies a València al VIII Clínic d'àrbitres FEB. Coincidint amb el Torneig BAM a l'Alqueria s'estan desenvolupant aquestes jornades tècniques que serveixen per la formació continuada de les àrbitres de tota España. 

PRIMER DIA

Les activitats del primer dia varen començar amb la rebuda per part del director tècnic d'àrbitres de la FEB, Xavier Amorós; acompanyat del coordinador de l'àrea d'àrbitres de la FEB, Pedro Rocío; la vicepresidenta del CTA, Susana Gómez; i l'àrbitre G1, Yasmina Alcaraz. Ambdues es varen encarregar de la sessió tècnica del dia.

Susana Gómez va començar explicant la seva experiència durant la llarga carrera arbitral que ha desenvolupat fins a la temporada passada, quan va decidir retirar-se. Susana va tractar de transmetre a les àrbitres assistents com treballar certes característiques que una àrbitre ha de tenir per arribar a ser capdavantera.

Va marcar que s'ha de tenir una mentalitat activa i autocontrol per prendre les millors decisions que és la base de l'èxit en l'arbitratge. La comunicació corporal en el camp ho va recalcar com alguna cosa bàsica per mostrar en tot moment que s'està tranquil·la i segura, a més de fer-ho de manera efectiva.

Yasmina Alcaraz es va centrar en la imatge que ha de tenir una àrbitre des de la perspectiva de la condició física. Per a això, va exposar una sèrie de recomanacions en les quals les assistents també varen participar debatent sobre la imatge adequada d'una àrbitre. Finalment, es va arribar a la conclusió que cadascuna ha de plasmar la seva personalitat en la pista però sempre intentant no cridar l'atenció per algun aspecte que no sigui el seu arbitratge. Per aconseguir una imatge adequada a més és necessari l'entrenament físic, que ha d'estar centrat en el treball que es va a realitzar en la pista (transferència).

Finalment, en la sessió es varen debatre diferents frases entre les àrbitres, ponents i Xavier Amorós:

- L'àrbitre és un mal necessari.

- Les dones han d'estar i ha d'haver-hi un contingent per a això.

- L'àrbitre és un jugador frustrat.

- Els àrbitres competeixen entre ells.

La conclusió a la qual es va arribar finalment va ser que molts d'aquests tòpics no representen ni al col·lectiu arbitral ni al seu treball.

SEGON DIA

En la segona jornada es varen disputar sis partits, que varen ser analitzats pels tècnics juntament amb les àrbitres.

Les participants per parelles varen realitzar els talls basant-se en els minuts aportats pels tècnics a més d'aquelles jugades que les col·legiades varen estimar oportunes, per treballar-les en la sessió tècnica del dematí següent.

Amb l'ajuda de Xavier Amorós, Yasmina Alcaraz i Pedro Rocío es va fer èmfasi en els punts a treballar de cara a futurs partits.

Encara que existeixen molts aspectes a treballar es varen centrar en el criteri, mecànica i repartiment de responsabilitats en penetracions i transicions, concloent que:

ÀRBITRE DE CUA

- Cercar millors finestres en penetracions en rectangles 5 i 6

- Controlar el rectangle 3 des de rectangle 2

ÀRBITRE DE CAP

- Controlar les penetracions a cistella fins i tot en aquelles situacions que requereixin un major moviment a l'habitual per analitzar-ho amb millor control visual, des del principi de la jugada fins al final de la mateixa

- En les transicions, a partir de la prolongació de línia de tir lliure, realitzar un moviment diagonal per rebre les penetracions que es realitzin pel rectangle 6.

A més dels punts anteriors, és també molt important establir contacte visual entre companys i anticipar-nos a les jugades per així prendre millors decisions.

Foto: Carles Ferrer Juan


img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook