728 x 90Toni García: ´El fons documental de la FEBIB1935 permetrà dignificar la història del nostre esport i les persones que l'han fet possible´ (24/05/2018)

  • img
  • img
  • img

Avui vos presentam al responsable del Fons Documental de la FEBIB1935. Una iniciativa posada en marxa amb l’objectiu de recuperar, preservar i difondre la història del bàsquet a les Illes. Toni García és un apassionat del bàsquet i la seva història. És l’autor del llibre del 75 aniversari del Joventut Mariana de Sóller que encara s’està elaborant. A més a més ha estat col·laborador al diari Última Hora i a la web www.basquetbalear.com. També ha participat als llibres de Miguel Vidal Perelló "Quién es quién del deporte en Mallorca" i "Mallorca. Tierra de Campeones". També en el llibre de Carlos Jiménez Poyato "Historia del baloncesto en España”.

Quin és la teva relació amb el bàsquet?

Encara que he tingut experiències com a jugador, entrenador i col·laborador en diferents mitjans, el vincle més important ha estat com a aficionat i com a investigador.

Per què aquesta passió per la història del bàsquet?

Doncs no sé molt bé. Des de sempre m'ha agradat la història en general i el seu vessant esportiu en particular. El que va començar com un hobby juvenil s'ha convertit, com dius, en una passió per conèixer la història del bàsquet a les nostres Illes.

Què et sembla la posada en marxa d'aquest Fons Documental?

Em sembla que és dignificar la història del nostre esport i les persones que l'han fet possible, des de jugadors a àrbitres, passant per entrenadors, promotors, delegats, federatius, directius, comunicadors, etc... No cal oblidar que l'objectiu d'aquest projecte no és només recuperar part de la història, sinó donar-li difusió.

Per què creus que és important conservar la història del nostre esport?

Considero que és important conservar la història en qualsevol àmbit de la vida. El moment present ens ve determinat per la successió d'esdeveniments passats i Balears ha descurat des de sempre una història rica en l'àmbit esportiu. No obstant això, cal reconèixer el treball que han fet en aquest sentit els periodistes Miguel Vidal i Fernando Fernández, l'historiador Manel García o el Centre d'Interpretació de l'Esport dels Illes Balears.

Des de la Federació es va fer una crida a clubs i particulars per col·laborar en aquest projecte ha tingut resposta aquesta petició?

La veritat és que sí. Ja hem rebut prop de 300 arxius fotogràfics de Palma, Manacor, Santanyí i Campos en el nostre correu fonsfebib@febib1935.com i des d'aquí animo a que siguin més les persones i entitats que se sumeixen al projecte.

De totes les històries que, segur, has recollit, hi ha alguna que et cridi especialment l'atenció?

Totes. De fet cada dia trobo un esdeveniment interessant en els arxius de la FEBIB 1935. Però si he d'escollir una, t'explico que, sent de Manacor, des de petit vaig escoltar una història d'una eliminatòria entre el Perles i el Santa Coloma en la qual dos àrbitres internacionals la varen fer bona. Un d'ells era Sancha, posteriorment president del col·lectiu arbitral a nivell nacional, i al que la polèmica de Manacor li va privar d'anar als Jocs Olímpics de Mèxic 68. És una de les històries en les quals he invertit més temps.

Per tot el que has vist des de fa dècades i ara... El bàsquet ha canviat molt. Així que el fàcil seria preguntar-te quins són les grans diferències. El que m'agradaria que ens expliquessis i si hi ha alguna cosa que gairebé no hagi canviat.

Sí. L'altura de les cistelles segueix invariable a 305 centímetres des de fa 127 anys, quan Naismith va col·locar les cistelles de melicotons.

img

Segueix-nos a Twitter

Fes-te fan a Facebook